Health & Education / Rainbows Children's Hospice

‘Following a recommendation, we approached Soulful Creative to recommend some ways that we could make the entrance to our children’s hospice a little more wonderous and a lot less daunting. Coming to a children’s hospice for the first time is a huge step for all involved, as it is a moment of reality that the life you thought you would have for your child is not how it will be.

Rainbows is a happy place, full of joy, where children with life-limiting conditions can experience a quality of life, before a dignified death. But the entrance to the hospice did not properly reflect the experience children, young people and families have on the inside. Taking inspiration from our name, Soulful Creative created a rainforest landscape that would draw visitors of all ages into the building with a sense of anticipation and excitement rather than dread and nervousness.

The creative process was faultless. Soulful Creative listened to the brief and provided storyboards, sketches and samples to help us decide on a look and feel that has transformed the impression people have of our building. From first meeting to a very late night of completing the finished artwork installation, the Soulful Creative team were a joy to work with.’

Andrew Ball – Director of Supporter Relations, Rainbows Children’s Hospice

The Brief /
As the East Midland’s only hospice for children and young people with life-limiting conditions Rainbow’s Children’s Hospice wanted to make every visit feel as safe and welcoming as possible. Working alongside Blueprint Interiors, we were asked to transform the reception area, and provide a sense of intrigue and magic that would appeal to all ages.
Our Solution /

We came up with the idea of a rainforest as the focal point for the entrance to the hospice, with a yellow brick path leading you to the reception desk and then beyond. Elements from the mural were continued on the floor, and the other side of the doors also carried the rainforest theme helping redirect people back to reception.

Once through the doors, children and their families are greeted by a fresh and friendly Alpine scene providing way-finding to matron’s office, dining room and the family flats.

The wall murals were printed onto a durable wallpaper canvas with 3D elements including butterflies and leaves. The floor was created in printed vinyl with a slip-proof seal